Несебър

Несебър (население 10 000 души) е разположен на романтичен скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак. Полуостровът на Стария Несебър е около 850 метра дълъг и 300 метра широк. Градът се намира на 36 км североизточно от Бургас и 430 км източно от столицата София.

   Несебър е един от най-древните градове в Европа с хилядогодишна история. Атмосферата е уникална, поради невероятната смес от архитектура, която включва останките на над 40 църкви, римски и гръцки постройки и красиви къщи от 16-ти век. Плажове около Несебър се смятат за едни от най-добрите на брега на Черно море.

Несъмнено, най-голямото предизвикателство е Старият Несебър, със своите тесни павирани улички и старите дървени къщи. Градът е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1958 г., а през 1983 е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.
Основни забележителности са базиликата, турската баня, вятърната мелница и части от крепостната стена, чкоято е обграждала града.

 Независимо дали се наслаждавате на спокойствието на стария град или оживените плажове и водни спортове на морския бряг, Несебър е един от най-красивите градове в България.

Кратка история на Несебър

Несебър е един от най-древните градове в Европа и фигурира в историята вече повече от 3200 години. Преди хилядолетия, още в края на бронзовата ера е бил населен острова на Несебър, наричан още Месамбрия (по-късно Месемврия). Две удобни пристанища е имало тогава в Месамбрия, където и до днес се намират останки от най-различни древни плавателни съдове. Още в края на 6-ти век пр. н.е. пристигат първите заселници от древна Гърция (дорийци). Несебър поема към своя възход, започва да се развива и разраства. Тогава са построени първите храмове, театър, училище и започва изграждането на масивна крепостна стена и формирането на жилищни квартали. Започват да се развиват и занаятите, като основният от тях е обработката на метал. През 72 г. пр. н.е. Несебър е превзет почти без никаква съпротива от римляните и така става част от Римската империя. Продължава сеченето на собствени монети, което е започнало през 440 година пр. н.е., но вече бронзови, а не златни. Месемврия (както го наричат тогава) остава важен търговски и културен център на черноморското крайбрежие на Римска Тракия. Несебър за пръв път става част от българската държава през 812 година, когато е щурмуван и завладян от Хан Крум. Тогава за пръв път е наречен и Несебър от славяните и остава част от България за доста дълго време по време на царуването на цар Симеон Велики. След около 40 години византийско владичество, Несебър отново е включен в пределите на българската държава. Това се случва през 1304 г по времето на цар Теодор Светослав, а малко по-късно по времето на цар Иван Александър града претърпява голямо развитие. През 1366 г. Несебър отново е превзет, този път от рицарите на граф Амедео ди Савоя, а по късно отстъпен на византийския император. През 1396 г. Несебър е нападнат за пръв път от турците, окончателното той попада в ръцете на османската империя през 1453 г., заедно със столицата Константинопол. Дори и по времето на османското робство културния и икономическия живот в града продължават с пълна сила. Построяват се нови църкви, изписват се икони. Пристанището в Несебър си остава главен външнотърговски център на Черно море, а някои от манастирите и метосите около града се запазват чак до 18-19 век. Много къщи, обществени бани, чешми, вятърни мелници от периода на Възраждането също са запазени. Къщите по това време са типични представители на черноморската архитектура.

Културни забележителности в Несебър

Безспорно една от най-големите и интересни културни забележителности е Архитектурно-историческия резерват Старият Несебър с Археологическия музей.

В Несебър са запазени и редица църкви:

    „Свети Стефан“ (Новата митрополия), църква от 10 век
    „Свети Димитър“, църква от 11 век
    “Свети Йоан Кръстител“, църква от 11 век
    „Света София“ (Старата митрополия), развалини на църква от 4 век
    „Света Богородица Елеуса“, църква от 6 век
    „Свети Теодор“, църква от 13 век
    „Свети архангели Михаил и Гавраил“, църква от 13 век
    „Света Параскева“, църква от 13 век
    „Свето Възнесение Господне“(“Свети Спас”), църква от 17 век
    „Свети Йоан Алитургет“, църква от 14 век
    „Свети Климент“, църква от 17 век
    „Света Богородица“ (“Успение Богородично”) - действаща църква от 1873 г.
    „Свети Йоан Алитургет“, църква от 14 век

 

Имоти за продажба в Несебър