Банско

  Банско е китен планински град, разположен в подножието на Пирин планина, на височина 925 м. Известен е с оригиналната си самобитна архитектура, живописни двукатни каменни къщи, иконописна и дърворезбарска школи и с многобройните си хотели и механи. Възникнал е в X-XI в. в резултат на групирането на Банските махали върху основите на старо тракийско селище.
В средата на XVIII в. е голямо и богато селище с развити занаяти, търговия и изкуство. По това време се оформя Банската художествена школа, която разнася славата на банскалии на Балканите и Централна Европа. В много от българските градове има останали паметници, дело на банските майстори.

Градът е на около 160 км. южно от София, 60 км. от Благоевград и на 6 км. от Разлог.

Курортът има ски-писти за всички категории - от начинаещи до майстори. Обслужва ги добра мрежа от ски-лифтове и влекове. Пистите са обезопасени и отлично поддържани. Има добро ски-училище и ски-гардероб. Особено приятни са вечерите в многобройните механи, предлагащи типичните бански чомлек, старец, капама и суджук.

В Банско има 56 км ски трасета, които се обработват със снегоутъпкващи машини Kassbohrer, а ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 30 оръдия за изкуствен сняг TechnoAlpin. Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия за 8 души, пет 4-седалкови лифта модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски.

Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската 1000 м, като общата дължина на пистите и ски пътищата е 56 км. От тях за начинаещи 30%, 45% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата.