Балчик

  Древният град Балчик има история, която обхваща над 2 600 години. В най-ранния период от своето съществуване, градът е бил известен като древногръцката колония Krouni (което означава "извори" - дължи се на многото лечебни извори в областта), и впоследствие Византийската крепост на Dionyssopolis (по името на Дионисий, бог на виното и празниците). По-късно градът е кръстен на болярина Балик, който го притежава и управлява за известен период от време.

 Балчик е малък, но много романтичен красив български морски град. Със своите бели скали и красива природа, перлата на българското Черноморие е предпочитано място за почивка и туризъм от хората на изкуството и културата, учени и чуждестранни туристи. Със своите тесни улички и живописен пейзаж, градът е жив символ на един мирен свят. Мястото е най-вече известно с екзотичната си Ботаническа градина - най-голямата на Балканите. Цветя и дървета от средиземноморските острови, Тихия океан, Черно море, Южна Азия и Америка са истинска наслада за посетителя. В Градината могат да се видят около 3000 вида растения (над 250 от които са кактуси), подредени между водопади, малки речни поточета и декоративни канали.

Населението на Балчик е около 13 000 души, а през лятото тази цифра става двойна заради туристите. Градът се намира на около 35 км северно от Варна и на 500 км източно от столицата София.

Около Балчик има и други интересни райони - местност Тузлата се намира на 4 км източно от града и е добре позната с лекувитата си кал. Тук, до две езера образувани от стари свлачища е построен балнео център. Той се посещава най-вече от пациенти, страдащи от ставни заболявания, които освен това могат да използват вода от минерален извор с температура от над 31°C.

Близо до Балчик е и все по-известният напоследък район на къмпинг "Бялата лагуна". Той предлага разнообразни възможности за къмпингуване, отдих и водни спортове, клубове, барове, множество бунгала за туристи, които нямат оборудване за къмпинг, малки ресторанти. Природата е много добре запазена, а плажовете са девствени. В последните години в района се построиха няколко (не много на брой) модерни сгради и хотела, а старите такива бяха реновирани.
Имоти за продажба в Балчик