Св. Св. Константин и Елена

Най-старият курорт на българското крайбрежие на Черно море е само на 9 км североизточно от Варна и 480 км източно от София.
Изграждането му започва през 1908 г. с лечебна цел, близо до манастира Св. Св. Константин и Елена. Самата църква е построена в началото на 18 век.

В момента популярността му се дължи на уникалното съчетание на кристално чист въздух, минерални извори и море. Курортът предлага множество минерални извори, балнеоложки комплекси, открит басейн с гореща минерална вода, известна с лечебните си качества.
 
Главната особеност на Св. Св. Константин и Елена е красивата паркова зона, малките плажове и тихи заливи, множеството басейни с минерална вода и модерните балнеоложки центрове.

Спорт и развлечения: тенис кортове, яхт-клуб, детски площадки, дискотеки и кафенета, нощни клубове, казино, уютни частни ресторанти и кръчми, пешеходни зони и други атракции.

Свети Константин и Елена е известен със своята ботаническа градина населена с редки видове растения и животни. Комплексът е красив и цветен, екологично чист район с богата и уникална растителност, сред които най-забележими са борова гора, простираща се на площ от около 55 хектара.

Настаняване: Повече от 50 хотела - най-известният от които е 5-звездният Гранд Хотел Варна.

Между Св. Константин и Златни пясъци се намира к.к. Чайка, който предлага отлични опции за настаняване и почивка. Малко по- на юг се намира Резиденция Евксиноград - тя е построена в нео бароков стил с изключително красива градина, парк, фонтани и стълби, водещи надолу към морския бряг.