Пловдив

Пловдив е вторият по големина град в България.
Разположен е в западната част на българската част от Тракия, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 км северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което често е наричан "Градът под тепетата" или "Градът на седемте тепета".

В Пловдив се провеждат Международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, телевизионният фестивал „Златната ракла” и са запазени античният театър, римският одеон, агората (римският форум), римският стадион, късноантична сграда „Ейрене” и други.

Уникалното му местоположение на този древен кръстопът е допринесло за силното културно и политическо влияние от източните и западните цивилизации, и все пак той запазва изключителната си културна идентичност. По-стар и от градове като Рим, Атина или Константинопол, почти съвременник на древна Троя, Пловдив е град, построен върху останките на много предишни градове, и култура, развила се от култури.

Пловдив е един от най-значимите икономически центрове на България. Благоприятни фактори за това са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура. Пловдив има международно летище, в близост до града минава автомагистрала „Тракия“, има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа. През 1895 г. е основана Пловдивската търговско-промишлена камара. По нейни данни, в региона работят над 24 хил. фирми. В града действат още Стопанска асоциация – Пловдив, Пловдивска стокова борса, Свободна безмитна зона.

Сравнете цените на местата за настаняване в Пловдив: