Златни пясъци

Златни пясъци е може би най-големия курорт по северното ни крайбрежие. Намира се на около 18 км североизточно от Варна и на около 490 км източно от София. Кранево и Албена се намира съответно на 5 и 8 км на север, Ривиера и Св. Св. Константин и Елена пък граничат от южната страна на Златни пясъци.

 Курортът изобилства от буйна растителност, с многобройни храсти и дървета и прилича на истински парк. В курорта има и източници на минерална вода, която се използва в много от хотелите.

Изграждането на курорта започва през 1950 г. и в последните няколко години повечето от старите хотели са изцяло ремонтирани, а допълнително са изградени нови апарт комплекси и хотели, които отговарят на голямото търсене на ваканционни жилища от купувачи от цяла Европа.

Плажната ивица на курорта е с дължина около 3,5 км и до 100 м широка. Курортът предлага прекрасни условия за отдих, развлечения, спорт и балнеолечение. Плажовете са наградени с престижната международна награда Син Флаг няколко пъти.

В Златни Пясъци можете да намерите всички видове атракции и забавления като казина, барове, ресторанти с различна кухня, мини-голф игрища, аквапарк с водни пързалки и много други.
Постоянната температура от около 27°C и микроклимата на Златни пясъци през целия сезон го правят чудесно място за отдих и забавление.

 В непосредствена близост до курорта е скалния манастир 'Аладжа', но в  днешно време, само малка част от стенописите е запазена.