Албена

Албена е един от най-красивите курорти по българското крайбрежие. Намира се на 8 км южно от град Балчик, на 30 километра от градовете Добрич и Варна, на 500 километра североизточно от столицата София. Плажната ивица е с дължина 5 км и ширина 150 метра.

Курортният комплекс е открит официално на 24 август 1969 година. Комплексът разполага с над 14 900 легла в 43 хотела (2-4 звезди), разположени на самия морски бряг или близките хълмове с изгледи към морето и националния резерват "Балтата". Албена е подходящ за семейна почивка. Той е относително спокоен, в сравнение с по-големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци. Само на 10 километра от Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, съдържаща уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който е резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20-ти век. Албена е разположен в близост и до резервата Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

През 1992 г. в Албена започва обучение по Хотелски мениджмънт, въз основа на което през 1999 е открито висше училище с името Международен колеж със специалности в областта на туризма и курортното дело.


Имоти за продажба в Албена