Царево

Град Царево (население 6500) се намира на 75 км южно от Бургас, между Странджа планина и Черно море и е разположен върху два малки полуострова.

Градът е променял името си няколко пъти - Василико е първото име (дадено е от гърците, които са живели там преди векове), през 1920 г. името е променено на Царево, през 1940 г - на Мичурин, в крайна сметка старото име Царево отново е върнато през 1990 г.

Днес Царево е сред най-посещаваните курорти на южното Българско Черноморие. Той е известен с гостоприемството на местните жители, перфектното обслужване, многото и разнообразни атракции. Малкият и уютен курорт предлага много забавления, особено за семейства с деца.

Царево има три плажа: централният плаж на града е малък, но заобиколен от живописни дървета от градския парк, другите два са достатъчно просторни и са със ситен пясък. Недалеч от Царево, на юг се намират два от най-посещаваните къмпинг лагери - Нестинарка и Арапя.
През последните десетина години в района на Царево се построиха много нови хотели, предлагащи перфектни условия за почивка на добри цени, както и традиционни ресторанти, които предлагат българска национална кухня, международна кухня и рибни деликатеси.

Веднъж пристигнал Царево, всеки турист си струва да прекара един ден дълбоко в Странджа планина. Планината е обявена за природен парк през 1995 г. и е една от най-малко проучените в България, което обяснява богатството на дивата природа.
В планината има много пещери (особено в западната част), открити са следи от древни цивилизации - каменни фигури, слънчеви дискове, и други рисунки издълбани в камък, тракийски долмени, крепостни стени, прабългарски светилища и много други.