Хисаря

Хисаря е курортен град, разположен в централната част на България, в южните склонове на Средна гора. Градът се намира на 360 м надморска височина, има около 9 000 души население и отстои на 40 км северно от Пловдив и на 165 км източно от София.

Природата е щедра към града! Планините го предпазват от студените северни ветрове и зимите тук са меки, а летните вечери – прохладни. Валежите са умерени, под средния за страната валеж. Есента и пролетта са топли, а снежната покривка е тънка и краткотрайна.

Селището е основано по римско време и е било защитено като крепост. Открити са останки от римски бани и голям амфитеатър. По времето на турското нашествие селището е било опожарено. През XVII век градът е бил възстановен и наречен Хисаря (Крепост).

Днес Хисаря е балнеологичен курортен център с 22 термални извора. Температурата на водата е между 24 и 51° С. Най-горещи са естествените извори "Парилките" и "Момина баня". Водата е слабо минерализирана, без мирис и цвят, и се използва за профилактика и лечение чрез пиене и чрез балнеоложки процедури. Помага главно при стомашни, стомашно-чревни, бъбречно – каменни, жлъчно – каменни, чернодробни, гинекологични и др. заболявания.

Градският исторически музей е интересен за посетителите с експозицията на археологическите материали, проследяващи развитието на селището от древни времена.

Античната римска крепост Августа е един от най- добре запазените паметници в България от този вид. Тя е обявена за археологически резерват.

Най-значимите забележителности в града са:
 
- Крепостна стена - най-добре запазената в Европа от епохата на късната античност / IV в./. Днес тя достига височина 11 метра, а най-голямата крепостна порта “Камилите” се извисява на 13 метра.
- Античен амфитеатър – намира се в парк “ Момина сълза ”. Отлично запазена е полукръглата арена, сцена за представления, битки и игри през античността.
- Базилики – В района на Хисаря са открити останките на 10 раннохристиянски базилики. Те са показател за значението на града като развит християнски център в Тракия. През IV – VI в. Диоклецианопол е бил важно християнско средище – седалище на епископ.
- Римски терми – Локализирани са останките на три римски бани. В парк “Момина сълза” се намира голям римски балнеолечебен комплекс, запазен почти до покрив.
- Римска гробница – разположена е на около 300 м югозападно от крепостната стена в естествения парк “Славеев дол”. Най-голямата и най-интересната от всички, открити до сега в района на Хисаря. Впечатлява с красивата си подова мозайка, наподобяваща на пъстроцветен килим.
- Императорска резиденция – разположена е също в парк “Момина сълза”. Внушителните останки на представителната сграда се извисяват на 6 м.
- Летен театър - построен в стила на античните амфитеатри. Намира се в красивия парк “Орфеев дол” и разполага с 1700 места. Открит е през 1960 г. и на сцената му са изнасяли концерти професионални състави и самодейци. Артисти, певци и хумористи са създавали настроение и са носили удоволствие на многобройната публика през годините.
- Вила “Петрович” е построена от семейство Петрович през 1943 г. Подарена е на Съюза на българските писатели за творчески дом. Тук често са идвали Йордан Йовков, Дора Габе, Анна Каменова, Елисавета Багряна, Радой Ралин, Любен Дилов, и много други известни български творци, написали голяма част от произведенията си в гр. Хисаря . Продължава да приема творци и туристи.
- Тракийски култов комплекс Старосел /20 км/ - През 2000- та година там археолозите откриват най-голямата тракийска храм-гробница в Югоизточна Европа. Според учените тя датира от края на V век и началото на IV век пр. н. е. и най- вероятно е на тракийския владетел Ситалк- мoгъщ цар на Одриското царство. Некрополът се състои от 8 могили с различни размери.