Кранево

Кранево е малко курортно селище, разположено в закътан залив, 25 км северно от град Варна. Намира се точно над северния край на Златни пясъци и в южната част на дълъг плаж, който се простира до курорт Албена на север. Широкият пясъчен плаж, чисто море, полегато морско дъно и лековити минерални води допринасят за бързото развитие на селото и превръщането му в конкурентоспособна туристическа дестинация.
По-голямата част от хотелите са по размер малки до средни, въпреки че през последните няколко години се изградиха и няколко големи хотелски комплекси. Кранево е известен със своите летни лагери за деца, които се организират всяка година. Освен това, курортното село е подходящо за туристи с нисък бюджет за лятна почивка. Тук можете да намерите множество ресторанти, повечето в традиционен Български стил, както и голямо разнообразие от заведения за бързо хранене.

Кранево е наследник на римска крепост, известна като "Екрене" или пристанище "Кранея". Следи от римската крепост, която е използвана през Средновековието, са открити в южните плата над селото.

Сравнително близо до Кранево - на юг се намира най-известния скален манастир в България - Аладжа манастир. В обратната посока - на север е Балчик с красивия си дворец и Ботаническата градина.

Средната дневна температура през лятото е около 25° C, което прави Кранево чудесно място за отдих и забавление. Климатът е силно повлиян от морето, а лятото е слънчево и горещо.

Имоти за продажба в Кранево