Каварна

Каварна е с население от около 12 000 души и се намира на около 48 км северно от Варна, 518 км североизточно от София и на 12 км от нос Калиакра. В и около града има множество малки плажни ивици, като особено популярна е тази на Болата, в посока към нос Калиакра.


На хълма Чиракман, в близост до града могат да се намерят останки от римски вили и стени, както и на средновековни сгради и църкви. В града има малка художествена галерия и археологически музей.

В близост до пристанището и в центъра на града има няколко хубави ресторанта, предлагащи морски деликатеси и традиционна българска кухня. Малките ресторанти предлагат местни ястия, пици, спагети и т.н. Местните производители продават пресни плодове и зеленчуци.

Близо до град Каварна, на около 12 км на изток се намира нос Калиакра, където се намира древната крепост, наречена Тиризис. Според легендите, тя е била скривалище за съкровищата на Lyzimah, наследник на Александър Велики. По времето на Римската империя, градът носи името на Тетрасиада, а след това по време на византийското владичество - Акре, и в Средновековието - Калиакра. Днес има напълно достатъчно останки от тези древни селища и част от тях могат да се видят изложени в малък музей закътан под варовикова пещера. Известна е легенда, разказваща историята за българските момичета, които са избрали да се хвърлят от високия нос Калиакра в морето, с коси вплетени една с друга за да не бъдат помохамеданчени от турските нашаственици.

Днес Каварна е съвременен град, известен най-вече с многото летни фестивали и рок концерти, организиран всяка година през лятото.