Велинград

Велинград се намира на около 130 км южно от София и на около 80 км от Пловдив. Той се смята за най-красивия и известен сред балнеоложки курорти в България и се намира в западния край на Чепинската котловина.
 
В района има над 70 източника на минерална вода с лечебни и превантивни свойства. Минералните води се различават значително по температура, минерализация и съдържание и са подходящи за лечение на широк спектър от заболявания. 28 на брой са термалните извори с температура от 18-86°С и дебит от 120 л/сек. Най-големите термални находища са в Лъджене, Каменица, Чепино, Ракитово и Костандово.

Велинград е разпложен на 750-850 м над морското равнище. Лятото обикновено е топло, а зимата мека. Средната годишна температура е 10°С, а средната юлска температура е 19°C. Годишната продължителност на слънчевото греене е около 2000 часа. Относителната влажност на въздуха варира от 65% до 75%.

Заобиколен от вековни борови гори дърво и изобилието от слънчеви лъчи оказва благотворно влияние върху процеса на йонизация. В курорта се лекуват успешно белодробни заболявания: белодробен емфизем, хроничен бронхит, след бронхиална пневмония и др. Особено успешно е лечението на неспецифични заболявания на дихателните пътища, също така ефективно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, нервни заболявания, гинекологични и други заболявания. Освен с множеството минерални извори, Велинград се гордее с още един природен феномен - Клептуза. Това е най-големият карстов извор в България с дебит от 1200 литра на ледена вода в секунда.