Бургас

Град Бургас е вторият по големина град на брега на Черно море и е областен административен център.
Той е четвъртият по големина град в България с население от около 200 000 жители. Намира се на 390 км от София, като достъпа е изцяло по магистрала.

Днес Бургас е културен и научен център. В града има няколко университета, театър, опера, симфоничен оркестър. Други интересни места за посещение са Историческия музей, Етнографския музей и Природонаучен музей.

Преди всичко, градът е важно пристанище и морски туристически център в южната част на Черноморския регион на България.

Климатът в района е приятен с мека зима, слънчево и дълго лято. В града се поддържат няколко плажа, както от община Бургас, така и от частни концесинери; Освен това жителите на Бургас могат да се гордеят с красивите си и отлично поддържани паркове и морска градина, в които са обособени множество развлекателни зони за деца и възрастни и места за отдих.

В Бургас има международно летище, което работи целогодишно и извършва полети към основни Европейски дестинации. В края на 2013-та година бе открит нов модерен пътнически терминал, обслужващ до 2500 пътници на час.
Най-близките крайбрежни курорти около Бургас са Поморие, Несебър, Слънчев бряг и Свети Влас на север, както и Созопол, Приморско и Царево на юг. Всички те са лесно достъпни както с кола/такси, така и с обществен транспорт.