Ахелой

Малка точка на географската карта на българското Черноморие, село Ахелой е и близо, и далече. То е близо до морето и природата, като в същото време е богато с древната си история и култура. Макар и на неголямо разстояние от морските столици на България, Ахелой е далече от тълпата, шума и замърсяването на големия град.

За разлика от други подобни курорти, Ахелой остава незасегнат от застрояването с огромни пренаселени хотелски комплекси, големи шумни ресторанти и заведения. Въпреки все по-разрастващото се строителство по цялото Черноморие, селото е запазило своята спокойна атмосфера и местните жители са сърдечни и гостоприемни. Тук няма големи строителни площадки; вместо това можете да се насладите на чист въздух, спокойствие и природа.

Според преброяването на населението през 2002г. в село Ахелой живеят 2100 души.

Ахелой е място за хора, които предпочитат спокойна почивка на морето. Селото се намира в екологично устойчив район, реката е чиста и е любимо място на почитателите на риболова.

Разстоянието от морето до селото е по-малко от километър. Има каменист плаж и стоянка за лодки. Обществен плаж на Ахелой с прекрасен ситен пясък е разположен на юг от селото. Плажът между Поморие и Ахелой е непокътната ивица земя с дължина около 10 км, като от едната страна е морето, а от другата – Поморийската лагуна.

Уиндсърфингът и бодисърфингът стават все по-популярни в България. Въпреки че не могат да се сравняват с вятъра и вълните на Хаваите, Калифорния или Таити, морската ивица между Слънчев бряг и Ахелой предоставя добри условия за сърф.

Разстоянието между столицата София и Ахелой е 400 км. Селото е на 34 км от Областния център, град Бургас. Курортът Поморие с известните си лечебни кални бани е само на 10 км. Село Равда, бързо развиващ се курорт, е на 3 км, а най-големият черноморски курорт в България, Слънчев бряг, е на 7 км.

Транспортните връзки са много удобни, тъй като всички автобуси, които свързват Бургас с Несебър, Слънчев бряг и Варна, минават през селото. Освен това, Ахелой се намира само на 19 км от Международното летище Бургас.

Климатът е континентално средиземноморски. Средната годишна температура е 15ºC. Зимата е прохладна, лятото е дълго и горещо, а пролетта и есента са топли и приятни. Местните хора се радват на висок процент дневна слънчева светлина. Годишните валежи са ниски и рядко има снежна покривка през зимата.

Имоти за продажба в Ахелой