Световната икономика се възстановява, но с по-бавно темпо

  Световната икономика се възстановява от най-тежката рецесия от десетилетия, но някои райони като Северна Америка и Азия отчитат по-бавно темпо на растеж, показва проучване на Международната търговска камара (МТК), цитирано от ДПА и БТА.

Има отчетливи различия и в перспективите за растеж в различните региони. На световно равнище индексът за икономическия климат леко е спаднал - от 104,1 през второто тримесечие на 2010 г. до 103,2 през третото. Това отчасти се дължи на понижените показатели в два важни региона - Северна Америка и Азия, се казва в проучването.

Като цяло обаче глобалните данни продължават да се подобряват значително в
сравнение с третото тримесечие на 2009 г., когато индексът за глобалната икономика достигна 79,6.


Западна Европа, чиято икономика изглежда беше започнала да се забавя според предишното проучване, е започнала изненадващо да се засилва през това тримесечие, начело с Германия като двигател в еврозоната благодарение на увеличения й износ.

Германия, която отчете растеж от 2,2 на сто, преживя най-силното тримесечие от обединението на Германия през 1990 г.

Перспективите за Европа обаче са по-умерени под въздействието на рецесията в Гърция, програмите за бюджетни икономии в Испания и преструктурирането в Португалия и Ирландия.

През последното тримесечие растежът е забавил темпото си в Северна Америка. Високата безработица в Съединените щати, слабото частно потребление и капиталовите разходи сочат не така удовлетворяваща перспектива, отбелязват анкетираните експерти.

Съществуват данни и за забавяне на китайската икономика. Макар растежът да изглежда все още значителен, свиването на износа и на продажбите на дребно успоредно с отдалечаването на китайското правителство от експанзионистичната му парична политика показват, че през следващите месеци ще настъпи охлаждане на икономиката.

В Африка съществува силен контраст между Южна Африка и Кения например, които показват положителни признаци, и други страни, където се очертава забавяне - като в Танзания, Габон и Мадагаскар. Разбира се, Република Южна Африка получи добър тласък от домакинството на Световното първенство по футбол.

Що се отнася до търговията и трансграничния обмен, проучването показва, че частното потребление, което е ключово за растежа, продължава да е слабо под влиянието на високия процент на безработицата.

Друг фактор, който ограничава търговията, е липсата на търговско финансиране в страни като Испания, България, Чехия, Унгария и Румъния. Тези фактори, към които се
прибавят протекционистки мерки в страни като Германия, Дания и Норвегия, допринасят за това перспективите за търговията и  обмена да не са особено положителни.
 

  *  Проучването за световната икономика на тримесечна основа е направено за института Ифо в Мюнхен, съвместно с МТК, чрез допитване до над 1100 експерти от 166 страни.