Рецесията в Еврозоната свърши

Еврозоната излезе от рецесия Икономиката на еврозоната е излязла от продължителната рецесия през второто тримесечие на 2013 година благодарение на съживяването на износа и вътрешното търсене.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз е нараснал с 0,4% през второто тримесечие на 2013-та година, отчетено на тримесечна основа, съобщи днес европейската статистическа агенция Евростат, предаде ДПА, цитиран от БТА.

БВП на еврозоната се е увеличил с 0,3%. Данните за ЕС сочат леко повишение спрямо предишните оценки за растеж от 0,3%, отбелязва Асошиейтед прес.
Темпът на растеж на еврозоната е без промяна спрямо предишната оценка. Публикуваните днес стойности потвърждават, че валутният съюз е излязъл от рецесия през второто тримесечие след 6 поредни тримесечия на спад на БВП, посочва Франс прес.

На годишна основа (спрямо второто тримесечие на 2012 година) с отчитане на сезонните фактори БВП на ЕС е останал без промяна, а на еврозоната се е свил с 0,5%.

Най-силно на тримесечна основа са нараснали икономиките на Португалия (1,1%), Германия, Литва, Финландия и Великобритания (с по 0,7%). Най-голям спад на БВП пък има в Кипър (1,4%), Словения (0,3%), Италия и Холандия (с по 0,2%).

Износът на еврозоната е нараснал с 1,6% през второто тримесечие, след като се сви с 1% през първите три месеца на годината.

Разходите на домакинствата през отчетния период са се повишили с 0,2%, а корпоративните инвестиции - с 0,3%. През периода от януари до март корпоративните инвестиции се понижиха с 2,2%, а разходите на домакинствата - с 0,2%, припомня ДПА.

БВП на България през второто тримесечие е намалял с 0,1% спрямо първия тримесечен период на 2013-та година. Отчетено на годишна основа, българската икономика е нараснала с 0,2%.