Най-често срещани грешки при продажба на недвижим имот

Или как да продадем апартамента/къщата си по-бързо

Продавачите на недвижими имоти често правят едни и същи грешки в опита си да продадат имотите си. Често тези грешки са породени от желанието за по-бърза продажба, при което не се отделя достатъчно време и внимание на важни подробности, които иначе биха улеснили реализацията на имота на пазара.

Списъкът е много дълъг, но тук ще обърнем внимание на някои от най-важните грешки които правят продавачите на имоти, както и съвети за тяхното преодоляване:

- Прекалено висока цена
Всеки продавач се опитва да получи възможно най-висока цена за предлагания имот. Това е разбираемо, само че в много случаи исканията на продавачите са нереално високи и затова е нужно да се проучат моментните тенденции на пазара за да се определи реална пазарна цена. В най-добрия случай е нужен съвет от брокер недвижими имоти.

- Намерението на продавача сам да намери купувач на имота си
А не е ли по-добре да изберете добра посредническа компания/агенция за недвижими имоти? Един от потенциалните проблеми е посочен в горната точка, но грешките и трудностите при опит да се постигне частна продажба са множество. Повечето агенции изискват неголяма комисионна за сътрудничество при продажбата на недвижими имот.

- Състояние на имота
  Погрижете се за следните важни подробности:

    - Не бъдете сантиментални и премахнете от имота (или от видните места) прекалено личните си вещи или тези с които се асоциирате (награди, трофеи, дамски чанти, сувенири и т.н.);
    - Разчистете трупаните с години вещи, които се набиват на очи на купувача. Премахнете от видни места старите книги и списания, детски играчки, лекарства, както и връхните дрехи от закачалките в коридора. Приберете продуктите за баня в шкафчета, така че да не се виждат от потенциалните купувачи, същото важи и за големите прибори в кухнята;
    - Преди да решите да продавате, направете цялостно почистване на къщата/апартамента си, ако смятате че се налага дори пребоядисайте стените в леки, светли тонове (ярките цветове обикновено са отблъскващи, а предпочитанията за цвят рядко съвпадат). Не забравяйте да подредите и почистите кухнята си, да проверите и изчистите навсякъде за мухъл (особено в кухнята и банята), както и да подмените неработещите осветителни тела във всички стаи. Често е добре да се добавят и допълнителни подвижни лампи в ъглите на дневната или трапезарията - това дава усещане за уют и простор. По-старите пътеки и килими задължително трябва да бъдат изпрани или почистени. Приберете всички разпилени дрехи от стаите, така че да не се виждат от потенциалните купувачи;
    - Проверете и отстранете течовете, поправете счупените брави и дръжки на врати, ключове за лампи и контакти;
    - Ако разполагате с градина или дворно място, погрижете са те да са подредени, а градината да изглежда току-що обгрижена. Подменете счупените керемиди с нови;
    - Входната врата и антре дават първо впечатление на потенциалните купувачи - погрижете се те да изглеждат безупречно.

Всички тези действия не представляват особена трудност и едва ли биха натоварили бюджета ви, но пък резултатът е наистина впечатляващ.

- Сега не е момента да правите големи промени или скъпи ремонти.
Всеки би искал да индивидуализира жилището си по собствен вкус и в огромен процент от случаите, средствата вложени за скъпи ремонти с цел лесна продажба на имот са почти напълно изгубени. Достатъчно е само да се придържате към основните точки описани по-горе.

По време на оглед:

Ако сте запознали детайлно брокера ви с имота който продавате, то оставете го/я да води огледа, а в противен случай, направете следното:  

- Ако имате деца (особено ако са шумни), помолете ваш приятел или роднина да ги изведе на разходка по време на оглед с купувачи. Важно е при оглед да сте максимално концентрирани и спокойни, а същото важи и за купувачите.

- Ако имате парко място, предложете на потенциалния купувач да паркира на него докато трае огледа - така той ще усети от първа ръка едно от удобствата които вървят с имота ви, а и ще направите добро впечатление. Освен това, едва ли някой от съседите ще ви се разсърди ако ползвате тяхното парко място за краткото време на огледа (добри съседи).

- Бъдете подготвени да отговаряте на всякакви въпроси, особено тези свързани с транспорт (автобусни спирки, метро), близките търговски вериги и магазини, учебни заведения и детски градини, въпроси за съседите, отопление, такси свързани с поддръжката на сградата и т.н.

- Погрижете се за температурата в имота ви - нека тя да бъде нормална, в комфортната зона, т.е. да не прекалено топло или пък студено. Важно е и в помещенията да се носи приятен мирис (а не на току-що приготвено къри например), както и да е достатъчно светло, особено в по-малките помещения.

- Започнете огледа като показвате първо най-добрите или най-големите помещения и пуснете купувача да влиза в тях преди вас. Обърнете внимание на гледките които се откриват от помещенията/терасите (особено ако са приятни - планина, море и т.н. а не към съседния блок на десетина метра). Опитайте се да останете позитивни през цялото време на огледа - така вдъхвате доверие в купувача.

- Опитайте се да разберете какъв тип купувач стои до вас - дали търси да закупи имот за собствени нужди или покупката е с цел инвестиция чрез отдаване под наем. След това отбележете предимствата на имота ви във всеки от случаите - в повечето случаи те са актуални и в двата случая, а купувачът изгражда допълнтелно доверие у вас.

- И накрая - не проявявайте инат и позволете на купувача да се водят преговори. Дори и малки отстъпки в цената са приемливи и за двете страни в голямата част от случаите. Всеки има своето его и малките отстъпки обикновено водят до положителни резултати.

Успех!


Ако търсите да закупите недвижим имот или имате такъв за продажба и желаете да го предложите на нашата агенция, то моля свържете се с нас.