Монако остава най-скъпият жилищен пазар в света

Монако остава най-скъпият пазар на първокласни жилища в света - жилище на вторичния пазар там струва средно 45 хил. евро на кв. метър, сочи проучване на базираната в Лондонска агенция за имоти Chesterton Humberts.

Най-близкият му конкурент е любимата дестинация на милионерите - френският курорт Сен Жан Кап Фера, където цената е 32 500 на кв. м, следван от Лондон на трето място с цена от 22 500 евро за квадрат.

Въпреки това обаче Лондон може да претендира, че в него се намира най-скъпото жилище в света след скорошната продажба на мезонет в комплекса One Hyde Park за 220 млн. долара, пише Real Estate Channel.

Ню Йорк и Париж изостават в тази класация с цени от съответно 15 500 евро/кв. м и 13 500 евро/кв. м. От общо 22 разгледани пазара Пукет и Мавриций излизат най-изгодно с цени от 3 хил. евро на кв. м.

При продажбите на нови жилища начело са Хонконг, Ню Йорк и Лондон с цени от съответно 19 500 евро, 16 750 евро и 16 500 евро на кв. м.

Монако не за първи път се окичва с тази титла, но напоследък има известни разногласия относно това кой конкретен район в момента е най-скъпият жилищен пазар.

Според проучване на Financial News най-скъпата улица за покупка на жилище в света е Severn Road в Хонконг. Апартаментите там се продават средно за 54 хил. евро на кв.м, или около 70 хил. долара. За сравнение, на Avenue Princess Grace в Монако средната цена е , 60 хил. долара, след като цените през миналата година паднаха с 50%, отчитат от Financial News, като се базират на данни от консултантските компании Knight Frank и Savills.