Възстановяват сграда с историческо значение в Двореца - Балчик

Една от знаковите сгради в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик - Пушалнята, ще бъде възстановена, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова, цитирана от БТА.

Каменното здание, проектирано от първата жена архитект в Румъния Елжбета Лавранча, е било изградено, за да препятства свлачище.
Сградата е приличала на крепост и до нея се е стигало по въжена стълба, поясни директорът на културния център. В Пушалнята румънската кралица Мария се е усамотявала в разговори с представители на дипломатическия и артистичния елит.

При свлачище отпреди петдесет години Пушалнята е била затрупана като е оцелял само първият етаж. Вече са предприети стъпки за изготвяне на проект, по който сградата да бъде възстановена в автентичния й вид. След ремонтните работи Пушалнята ще бъде превърната в сцена за културни събития.

"Двореца" в Балчик, бивша лятна резиденция на кралица Мария, е със статут на културна ценност. Ансамбълът от сгради и парк е сред стоте национални туристически обекта.