България привлича обратно туристите от Западна Европа

В проучване на Световния икономически форум се твърди, че България се налага като евтина алтернатива на скъпите курорти в еврозоната.

В доклада, поместен в сайта на организацията излиза, че Швейцария, Германия и Франция са най-привлекателни за туризъм и пътешествия, а България е на 48-мо място от общо 139 страни.

Всяка от 139-те страни, обект на проучването, е получила оценка по 14 критерия - от нормативната база и екологичните условия до безопасност и сигурност, инфраструктура и човешки, културни и природни ресурси.

В челната десятка тази година влизат също така Австрия, Швеция, САЩ, Великобритания, Испания, Канада и Сингапур.

Според отделните критерии, България е на 99-о място по устойчивост на околната среда, на 81-во по сигурност, на 10-то по хигиена и здравеопазване и на 51-во по човешки, културни и природни ресурси. По критерий летища и инфраструктура за въздушен транспорт страната ни се нарежда на 89-то място, по пътна инфраструктура - на 90-то, по туристическа инфраструктура - на 6-то място и по цени и конкурентоспособност - на 46-то място.

България е запазила притегателната си сила, защото е успяла да привлече туристи от Западна Европа, търсещи по-евтини алтернативи на традиционните курорти в еврозоната, се казва в проучването.

В доклада е посочено, че световният туристически сектор се възстановява бавно от икономическата криза, като този процес е най-забележим в развиващите се страни, които изпреварват Европа и Северна Америка.

Изследването е подготвено съвместно с Международната асоциация за въздушен транспорт и Световната организация по туризъм.