Обща информация

   Република България е разположена в югоизточната част на Европа, в източната част от Балканския полуостров, като заема 22% от неговата територия. Коорданите са съответно между 41°14' и 44°14' северна ширина 22°21' и 28°36' източна дължина. Общата дължина на границите е 2245 км. България граничи с Румъния на север (по-голямата част от границата е по поречието на река Дунав и малка част е по суша на североизток), на юг с Гърция и Турция, на запад със Сърбия и Македония (бивша Югославия) и на изток - Черно море. 

От векове през територията на страната минават пътищата, свързващи Европа с Азия и Африка. Тук се пресичат четири общоевропейски транспортни коридора, които свързват Западна и Северна Европа с източната и южната част на континента.

Климатът е умерено-континентален, с ясно изразени четири сезона. Горещите вълни на Средиземно море се усещат в южните райони на страната. Средната годишна температура е 10.5°C, а средната температура е около 0°C зимата. Средните летни температури са обикновено над 23°C.

 Релеф и Природа
 Въпреки сравнително малката си територия (110 993 кв. км.), страната има разнообразен релеф. Последователно се редуват просторни равнини и низини, ниски и високи планини, прекрасни проломи. По протежение на Черноморското крайбрежие са разположени обширни плажни ивици и красиви скалисти брегове.

Освен със своето кръстопътно положение България е известна и с живописната си природа. Тя ще ви очарова с фантастичните си природни дадености - чудни скални образования и мистериозни пещери; слънчев морски бряг със златни пясъци, величествени планини, огледални езера и сенчести гори. България е известнa с маслодайнатa роза, която цъфти в т. нар. 'Долина на розите', близо до гр. Казанлък.

Българската фауна е не по-малко интересна, с почти 13 000 животински видове и подвидове, или около 14% от европейската фауна. Риболовът е широко разпространен в езера, язовири, планински потоци и в Черно море, ловът - в ловни стопанства, разположени върху хиляди квадратни километри хълмове, долини и планини в позволения за това сезон.

 Традиции
Ще ги чуете в уникалния ритъм и хармония на българските народни песни, обреди и празненства; Ще ги разпознаете във вечната красота на творенията на известни Български занаятчии - сплетени фини тъкани, керамични произведения на изкуството, уникални дърворезби, пъстри черги и ковани метални изделия; Ще ги усетите в изискания вкус на българската кухня и аромат на българските вина.

 Храна и кухня
Българската кухня се отличава със силен вкус, много подправки и разнообразие на пресни зеленчуци и плодове, внимателно приготвени основни ястия и десерти. Сред традиционните български специалитети са лютеница, баница, мусака с кайма и картофи, банска капама, тракийски катми, зелеви или лозови сърми, луканка, суджук, пастърма, шопска салата, българско бяло саламурено сирене и разбира се - кисело мляко.
 
Наред с Франция, Испания, Италия и Гърция, България е един от най-големите производители на вино в света. Опитните ценители открояват българските червени вина от сортовете Гъмза, Памид, Мавруд, Каберне и Мерло и белите Мускат и Мискет.
Традиционният български аперитив е ракия – гроздова или сливова, със зеленчукова салата.

Във всички градове в България ще откриете множество заведения за обществено хранене от различни категории: модерни луксозни ресторанти, механи, предлагащи традиционни ястия от Българската национална кухня, ресторанти предлагащи чуждестранна кухня, заведения за бързо хранене, пицарии, многобройни барове, кафетерии и сладкарници.

 Население и религия: Приблизително 8,000,000 души.

 Около 90% от населението проповядва Източноправославно Християнство, а 10% са мюсюлмани, предимно от турското население в България. Българската църква е автономна, начело на която стои патриарх.

  Столица: София (население - около 1,4 милиона)

  Големи градове: Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен, Плевен, Велико Търново, Габрово, Добрич, Видин, Ямбол, Благоевград.
Около 80% от населението е градско.

  Популярни курорти:
 Морски
- Балчик, Албена, Златни пясъци, Обзор, Слънчев бряг, Несебър, Созопол, Приморско, Царево и др.;
 Зимни - Банско, Боровец, Пампорово и др.
 Балнео курорти - Велинград, Сандански, Хисаря, Павел баня, Нареченски Бани, м. Тузлата и др.

  Средни разстояния между някои от основните градове:

  София - Пловдив: 130 km
  София - Варна: 380 km
  София - Бургас: 340 km
  София - Русе: 250 km
  София - Стара Загора: 190 км
  Варна - Бургас: 125 км
  Русе - Велико Търново: 100 км

  Часова разлика: GMT: + 2 часа

  Парични единици: Български лев (лв.); банкноти в купюри по 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лева, както и монети от с по-малки стойности.

   Транспорт:

  - Обществен транспорт - автобуси, трамваи, тролейбуси във всички големи градове
  - Такси - във всички градове
  - Коли под наем: Avis, Hertz, Europcar, Budget и др.

  Медицинско обслужване: Безплатна първа помощ при спешни ситуации
 
  Паспорти и визи:

  Не се изискват визи за гражданите на страните, с които България има свободен визов режим или на организирани туристи, които са закупили пакетна екскурзия, както и за гражданите на ЕС. Всички други се нуждаят от виза. Гражданите на страни от Европейския съюз могат да влизат в България срещу лична карта, а тези на страните извън ЕС трябва да представят задграничен паспорт, валиден за минимум 6 месеца от датата на влизане в България, като те са длъжни да се регистрират в най-близкото районно полицейско управление в рамките на 72 часа от влизането им в България, ако това не се извършва от хотела или мястото в което са отседнали.